مشروح مصاحبه با رئیس کانون کلینیک های مددکاری اجتماعی کشور پیرامون کلینیک های حقوق شهروندی

هاشم مهدیزادهبه گزارش مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران؛ با توجه به انعقاد تفاهم نامه فی مابین کانون کلینیک های مددکاری اجتماعی کشور و معاونت امور بین الملل وزارت دادگستری در خصوص آموزش حقوق شهروندی که در قالب تأسیس کلینیک های حقوق شهروندی، بعنوان یک فعالیت جانبی در کنار سایر فعالیتهای تخصصی اصلی این مراکز در شُرف اجرایی شدن می باشد، گفتگویی اختصاصی از سوی پایگاه اطلاع رسانی مددکاران اجتماعی ایران با آقای هاشم مهدیزاده، رئیس کانون سراسری مراکز مددکاری اجتماعی کل کشور، پیرامون مبحث کلینیک های حقوق شهروندی ترتیب داده شد که مشروح این مصاحبه را می خوانید:

تفاهم نامهضمن سلام و عرض ادب و احترام، لطفاً بطور کلی در خصوص چگونگی عقد تفاهم نامه تأسیس کلینیک های حقوق شهروندی توسط مراکز مددکاری اجتماعی و انگیزه اصلی کانون کشوری از متقبل شدن این مسوولیت خطیر اجتماعی، توضیحاتی را ارائه بفرمایید:

ضمن سلام و احترام؛ در ارتیاط با تفاهم نامه کانون با معاونت امور بین الملل وزارت دادگستری که در تاریخ ۹۵/۳/۹ منعقد شد، تمام تلاش بر این بود که جایگاه کلینیکهای مددکاری اجتماعی که سالها در انزوا و عدم شناخت مسئولین و جامعه به ناحق قرار گرفته بودند مشخص شود و این حرکت توانست به سرعت رسانه ای شود و باعث شناخته شدن خدمات تخصصی کلینیکهای مددکاری اجتماعی در سطح کشور گردد و به نظر بنده این شروع خوبی بود و مابقی دست خودمان است که در این مقوله خودمان را قوی کنیم. باید بدانیم حقوق شهروندی نمیتواند محدود به یک مجموعه باشد و همه گیر است، ما هم هستیم، البته با پایه علمی مددکاری اجتماعی – روانشناسی و حقوقی و این را باید بدانیم که هر مجموعه ای هم که بخواهد حقوق شهروندی آموزش دهد باید ترکیب مددکار و… را داشته باشد.

***با توجه به اهمیت مبحث آموزش حقوق شهروندی به آحاد مختلف جامعه و خصوصاً حضور کلینیکهای مددکاری اجتماعی در این پروسه ملی آموزشی، چه برنامه هایی از سوی کانون کلینیکهای مددکاری اجتماعی کشور در جهت متحدالشکل کردن آموزش های قابل ارائه از سوی کلینیکهای شهروندی مددکاران اجتماعی تدارک دیده شده؟

بنده با توجه به مسوولیتی که کانون به من محول کرده، با تماسهای مکرر چه به صورت حضوری و یا تلفنی و یا حتی مجازی، با معاونت محترم وزیر دادگستری در جهت تهیه شیوه نامه اجرایی و حتی با کارشناسان و نمایندگان ایشان در تماس می باشم، قابل به ذکر است در مورد آموزش قرار گردید کانون با همکاری سازمان بهریستی و دادگستری بصورت استانی در اسرع وقت آموزش را شروع نمایند.

***با توجه به اینکه کلینیکهای مددکاری اجتماعی بخش خصوصی تلقی می گردند و مبحث همیشگی مسائل و مشکلات عدیده اقتصادی این مراکز، آیا اجرای این طرح دارای بازدهی مالی نیز برای مراکز می باشد یا خیر؟

قبل از پاسخ به این سوال لازم است عنوان کنم که به نظر بنده زود است که پیشداوری کنیم. مسئولیت با هیأت مدیره است، آینده خوبی برای کلینیکها داریم و صادقانه و بدون حاشیه پردازی و مطرح کردن خود، کار را با جدیت ادامه خواهیم داد و این همت خودمان است که از این فرصت چگونه استفاده کنیم، زمان آن گذشت که محدود به کارهای کوچک شویم، ترس را کنار بگذاریم و با عزت نفس کار کنیم، هنوز کار را شروع نکردیم حساب کتاب نکنیم! در کتابی از بنیانگذار مددکاری اجتماعی ایران (خانم فرمانفرماییان) که افتخار شاگردی نزد ایشان را داشتم خواندم و یاد گرفتم که ایشان عنوان مینمود “اولین فارغ التحصیلانی که داشتم بعلت عدم شناخت مسئولین و جامعه بیکار بودند، من تعدادی حدود ده نفر را به آموزش و پرورش بردم و نپذیرفتند، گفتند مددکاری چیست و اگر میخواهند کار کنند بعنوان معلم مدتی مشغول شوند و ما هم قبول کردیم که ورود پیدا کنیم و بدون حقوق بعد از چند ماه کار آموزش و پرورش یک نفر را پذیرفت و کم کم مددکاری اجتماعی در آموزش و پرورش جا افتاد و دیگر دستگاههای دولتی بدنبال جذب مددکار شدند.” در خصوص سوال اصلی شما قابل به ذکر است  که در شیوه نامه در دست تهیه، بُعد مالی در نظر گرفته شده و کمک خوبی برای کلینیکها خواهد بود.

کلینیک شهروندی*** انتخاب استانها و کلینیک های مددکاری اجتماعی مجریِ طرحِ آموزشِ حقوق شهروندی بر چه مبنا و معیاری است؟ آیا هر استان و یا مرکزی که متقاضی تأسیس باشد در این فرایند قرار خواهد گرفت؟

در خصوص انتخاب استانها جهت کلینیک شهروندی با پیشنهاد کانون و تأیید دادگستری بوده و هست، در اولین جلسه با جناب دکتر عباسی پیشنهاد تهران از سوی کانون داده شد که به لحاظ عدم هماهنگی های لازم به تعویق افتاد و پیشنهاد بعدی کانون کشوری کرج بود که ایشان استقبال نمودند و بخوبی با همکاری خوب هیأت مدیره البرز و با هدایت هیأت مدیره کشوری انجام شد و افتتاح اولین کلینیک شهروندی رقم خورد. قابل به ذکر است تعداد کلینیک های هر استان بعهده کانون کشوری و اولویت بندی مراکز بر عهده هیأت مدیره استان از سوی کانون تفویض اختیار شده است.

*** بصورت مختصر و مفید از افتتاح اولین کلینیک شهروندی کشور بفرمایید؟ افتتاح اولین کلینیک شهروندی با چه کیفیتی صورت پذیرفت؟

برنامه جناب دکتر عباسی از قبل مشخص شده بود و میهمان شورای شهر و کانون وکلا بودند و طبق برنامه ریزی با کانون کشوری که ایشان همیشه به بنده لطف داشته اند قرار افتتاح اولین کلینیک شهروندی که باعث افتخار کلیه کلینیک داران و مددکاران سطح کشور شد با حضور مدیر کل محترم بهزیستی استان البرز و مسئولین استانی و جناب دکتر عباسی و هیأت همراه ایشان و نماینده بهزیستی کشور جناب محسنی و مدیرعامل محترم کانون کشوری جناب مسعودی و خانم فتایی نایب رییس محترم کانون و ۵ تن از عزیزان کلینیکدار و…. در افتتاح حضور داشتند و آنطور که نمایندگان محترم کانون ارائه گزارش نمودند جناب دکتر عباسی حمایت خود را از کلینیکها بعنوان مرکزی تخصصی اعلام نمودند و برنامه های منسجم و بالنده ای را در آینده کلینیکهای مددکاری اجتماعی دیدند و در جمع حاضر مطالبی را عنوان نمودند. لازم شد گزارش دقیق و بقول ما مددکاران وقایع نگاری را که با دقت تمام توسط نماینده کانون کشوری برحسب وظیفه تهیه شده جهت اطلاع همکاران محترم بعنوان سند مثبته اعلام گردد، ضمناً سعی خواهد گردید در استانهای دیگر این مسئولیت ارائه گزارش که بعهده هیأت مدیره است بصورت دقیق در اختیار همکاران محترم قرار گیرد.

*** لطفاً بصورت کوتاه و تیتروار از برنامه های در پیش رو بفرمایید و اینکه در ماههای آینده چه برنامه هایی را در دستور کار دارید؟

۱- برای تهیه شیوه نامه مالی و اجرایی طبق ماده ۲ بند الف جناب آقای مسعودی ۲- سرکار خانم فتایی طی نامه ای به دادگستری در خرداد ماه معرفی تا موارد را پیگیری نمایند ۳- ازسوی معاونت محترم امور اجتماعی کشور جناب دکتر مسعودی فرید در اولین جلسه علمی تخصصی در خصوص طرح تقسیم کار ملی کنترل و کاهش آسیبهای اجتمایی کشور که در تاریخ ۹۵/۴/۲۰ در تهران برگزار میگردد از بنده دعوت بعمل آمده که شرکت خواهم کرد و حتماً شرح گزارش جزییات جهت اطلاع دوستان ارائه خواهد شد ۴- در تاریخ ۹۵/۴/۲۲ بنا به دعوت رسمی اینجانب از سوی ریاست محترم سازمان بهزیستی (جناب آقای دکتر محسنی بندپی) در این جلسه شرکت خواهم جست که گزارش مشروح آن نیز ارسال خواهد شد.

و صحبت پایانی شما برای همکاران حوزه مراکز مددکاری اجتماعی چیست؟

بنده ضمن تشکر از توجه و همکاری جنابعالی، تأکید می کنم که هیأت مدیره محترم تاکنون با درایت و تلاش توانسته است گامهای ریشه ای برای جایگاه مددکاری اجتماعی در جامعه بر دارد و همچنین جای تشکر و قدردانی از هیأت امنا دارد که همیشه یار و یاور ما بوده اند. قابل به ذکر است این مهم با جلسات مکرر هیأت مدیره محترم کانون در تهران و نگاه مثبت جناب دکتر عباسی و حمایت جناب دکتر موسوی چلک و معاونت محترم امور اجتماعی کشور و مدیرکل دفتر توانمندسازی زنان و خانواده که در این راستا بعنوان شریکی مطمئن و همیار با حمایت معاون محترم دفتر و کارشناسان محترم آن مجموعه در این حرکت ما را راهتمایی و یاری فرمودند محقق شده است. در پایان از همه دوستان و همکاران خواهش میکنم کسانی که اهل قلم هستند در جهت تقویت علمی جامعه مددکاران قلم بزنند و مثبت نگری را پیشه کنند، ما افراد فرهیخته در میان مددکاران اجتماعی کم نداریم که میتوانند به مطالب علمی بپردازند، باید خوشحال باشیم که مجموعه های دیگر نیز فعال شوند تا هزاران مددکار اجتماعی بکار گرفته شوند.

مصاحبه و گردآوری | جواد طلسچی یکتا

منبع: پایگاه اطلاع رسانی مددکاران اجتماعی ایران

رسانه تاب آوری ایران رسانه تاب آوری ایران
دکمه بازگشت به بالا